Kentsel Doku 11 Ocak 2021, 20:56
Çine İlçesinin iklimi, ılıman Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Bu elimizde bulunan verilerde açıkça görülmektedir. Sıcaklık ortalaması 18 derecedir. İlçenin en düşük sıcaklık derecesi -6.0dır. Yılın ortalama açık günlerinin sayısı 43.5 gündür.
İlçemizde sulama suyu kaynağını Topçam Barajı, Seferler, Çatak göleti ve Akçaova sulama göleti Çine çayı ve çiftçilerimizin kendi imkanları ile yaptığı artezyenler ve göletler oluşturmaktadır. Topçam sulama barajı 100.000.000 m3 su tutma kapasitesine sahip olup, 12 köyde 20.000 dekar alanda 1600 çiftçiye hizmet vermektedir. Bunun yanında Eskiçine köyündeki Çine barajının inşaatı bitmiştir. Çine barajı elektrik ve sulama amaçlı olarak inşa edilmekte olup, barajın faaliyete geçmesi ile birlkite sulu tarım arazisi artacaktır.Bunun akabinde ilçemizin ekonomik ve sosyokültürel alanda daha da gelimesi sağlanacaktır. İlçemizde Tarım ve hayvancılık, gerek iklim gerekse arazi yapısının uygun olması sebebiyle büyük önem taşımaktadır.
Tarım arazilerinin kullanım amacına göre dağılımı:
Ürün Cinsi | Alan(ha) |
Zeytinlik | 25631 |
Tarla Bitkileri | 9855 |
Sebze Bahçesi | 2190 |
Meyve Bahçesi | 878.1 |
Toplam | 38554.1 |
Tarımsal Amaçlı Kooperatifler:
İlçemizde 1 adet pamuk tarım satış kooperatifi ile 1 adet zeytinyağı kooperatifi faaliyet göstermektedir(TARİŞ).Ayrıca 5 adet Tarım Kredi Kooperatifi ile faal durumda 12 adet Tarımsal Kalkınma ve 1 adet Su Ürünleri Kooperatifi bulunmaktadır. Bunlardan 8 tanesi Orman Kesimi ve İstihsali işleriyle uğraşmaktadır. 3 kooperatifimie(Kavşit, Seferler-Sağlık ve Alabayır Tkk) Sosyal Yardımlaşma Vakfı Başkanlığından 100`er aileye 2`şer (toplam 600 baş) damızlık süt sığırcılığı dağtımı yapılmıştır. Yine 5 çiftçiye toplam 100 adet koyun ve 5 adet koç dağtımı gerçekleştirilmiştir.
Meyvecilik Çalışmaları:
İlçemizde halihazırda ekoomik olarak yetiştirilen meyvelerin başında şeftali, kayısı, nar, elma, erik, kiraz, ceviz ve kestane gelmektedir. Özellikle yaylalarda geleneksel olarak meyvecilik yapıldığından özellikle elma tarımının yoğun yapıldığı Dutluoluk, Yeniköy, Mutaflar ve Kavşit köylerinde budama gibi konularda çiftçi toplantıları ve kurslar düzenlenmektedir. Ayrıca çiftçilerimizi yüksek verimli sertifikalı meyve çeşitlerinin yetiştirilmesi hususunda destek olunmaktadır. Bu bağlamda çiftçilerimize 2005 ve 2006 yıllarında dağtımı yapılmış olan fidan sayıları ve çeşitleri aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.
Arıcılık Faaliyetleri:
İlçemiz merkez ve köylerinde 250 çiftçi 13.000 adet fenni kovanla arıcılık yapmaktadır. 2008 yılında birlik üyesi toplam 64 arıcının arılı kovan desteklemesi çalışmaları sürdürülmektedir. Ayrıca ilçemizde Türkiyenin ilk arıcılık müzesi bulunmaktadır.
Hayvancılık:
İlçemizde büyük çoğunlukla büyükbaş besi ve irat hayvancılığı yapılmaktadır. Ayrıca Bucak köyünde 80.000 adet kapasiteli et tavukçuluğu tesisi faaliyetini sürdürmektedir.
Balıkçılık:
Topçam Barajı gölünde kafeslerde alabalık yetiştirme projesi kapsamında 100 ton/yıl kapasitesinde yetiştiricilik belgesi verilerek faaliyete geçmiştir.